Σε έναν κόσμο όλο και πιο εξαρτημένο από την τεχνολογία, τα δεδομένα μας έχουν γίνει πολύτιμο είδος. Οι χάκερ κλέβουν δεδομένα γιατί το γνωρίζουν αυτό και είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για να τα αποκτήσουν.
Η κλοπή δεδομένων αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα ασφάλειας του διαδικτύου. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια χρήστες πέφτουν θύματα, χάκερ κλέβουν δεδομένα προσωπικά και μη, όπως ονόματα, διευθύνσεις, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και άλλα ευαίσθητα στοιχεία.
Το να κατανοήσετε τα κίνητρα των χάκερ είναι σημαντικό για την ανάπτυξη ισχυρών στρατηγικών προστασίας δεδομένων. Αν δεν γνωρίζετε ακριβώς γιατί οι επιτιθέμενοι θέλουν να κλέψουν τα δεδομένα σας, είναι δύσκολο να σχεδιάσετε αποτελεσματικά μέτρα για να τους σταματήσετε.
Οι λόγοι για τους οποίους οι χάκερ κλέβουν δεδομένα είναι ποικίλοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κάνουν για να κερδίσουν χρήματα. Τα κλεμμένα δεδομένα μπορούν να πωληθούν στο dark web σε υψηλές τιμές, είτε σε ιδιώτες είτε σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.
Για παράδειγμα, ένας χάκερ μπορεί να κλέψει κωδικούς πρόσβασης για τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια να τους πουλήσει σε άλλους χάκερ που θα προσπαθήσουν να κάνουν ανάληψη χρημάτων από αυτούς τους λογαριασμούς.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι χάκερ κλέβουν δεδομένα για να εκβιάσουν τα θύματά τους. Για παράδειγμα, ένας χάκερ μπορεί να κλέψει φωτογραφίες ή βίντεο από ένα άτομο και στη συνέχεια να απειλήσει ότι θα τις δημοσιοποιήσει εάν δεν πληρώσει λύτρα.
Γιατί οι χάκερ κλέβουν δεδομένα; Στο μυαλό των χάκερ: Κίνητρα και λόγοι
Παρακάτω θα δούμε και θα αναλύσουμε μια λίστα των πιο κοινών κινήτρων για κλοπές δεδομένων σήμερα, μαζί με κάποιες συμβουλές για την πρόληψη διαφόρων τύπων επιθέσεων.
Διεκδίκηση λύτρων - Data ransom - Γιατί οι χάκερ κλέβουν δεδομένα;
Μερικές φορές, οι χάκερ θέλουν να κλέψουν ή να κρυπτο-γραφήσουν τα δεδομένα σας για να σας εκβιάσουν να τους πληρώσετε ώστε να σας τα επιστρέψουν ή να για να τα αποκρυπτογραφήσουν. Αυτός ο τύπος επίθεσης ονομάζεται επίθεση ransomware.
Οι επιθέσεις ransomware είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τύπους επιθέσεων στον διαδίκτυο. Τόσο ο αριθμός των επιθέσεων ransomware όσο και το ποσοστό των επιθέσεων που καταλήγουν σε πληρωμή έχουν αυξηθεί κάθε χρόνο από το 2017.
Σύμφωνα με την έκθεση “The State of Ransomware 2023” της Sophos, το 66% των επιχειρήσεων παγκοσμίως αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία επίθεση ransomware το 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σχέση με το 2021. Οι επιθέσεις ransomware έχουν αυξηθεί σε συχνότητα, έκταση και σοβαρότητα τα τελευταία χρόνια.
Οι επιθέσεις ransomware μπορούν να έχουν σημαντικό οικονομικό και λειτουργικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. Η έκθεση της Sophos εκτιμά ότι το κόστος μέσου περιστατικού ransomware για τις επιχειρήσεις είναι χιλιάδες ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει το κόστος ανάκτησης δεδομένων, την απώλεια παραγωγικότητας και τη ζημιά στην φήμη της εταιρείας.
Οι χάκερ συνήθως εκτελούν επιθέσεις ransomware αποκτώντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα δεδομένα σας και στη συνέχεια κρυπτογραφώντας τα ή μετακινώντας τα σε ασφαλή δικό τους σημείο σας ζητάνε λύτρα για να τα επαναφέρουν και να σας δώσουν πρόσβαση σε αυτά.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε επιθέσεις ransomware είναι να διασφαλίσετε ότι η πρόσβαση στα δεδομένα περιορίζεται από ισχυρούς ελέγχους πρόσβασης. Επιπλέον, η δημιουργία συχνών αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων μπορεί να βοηθήσει. Αν έχετε τα δεδομένα σας αντιγραμμένα σε διακομιστές που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χάκερ, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε λύτρα για να τα πάρετε πίσω σε περίπτωση που κάποιος πάρει τον έλεγχο τους.
Κλοπή Ταυτότητας - identity theft - Γιατί οι χάκερ κλέβουν δεδομένα;
Κλοπές δεδομένων όπως η κλοπή 3 δισεκατομμυρίων λογαριασμών δεδομένων από τη Yahoo το 2016! Είχαν μοναδικό σκοπό να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν.
Οι επιτιθέμενοι μπορούν στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες για να παραβιάσουν άλλους λογαριασμούς, να προσπαθήσουν να κλέψουν ταυτότητες και ούτω καθεξής.
Σύμφωνα με την Εταιρία Ασφάλειας Πληροφοριών NortonLifeLock, οι κλοπές ταυτότητας αυξήθηκαν κατά 30% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ έχασαν τα προσωπικά τους στοιχεία και έγιναν θύματα απάτης.
Οι κλοπές ταυτότητας μπορούν να έχουν σοβαρές οικονομικές και προσωπικές επιπτώσεις για τα θύματα. Οι δράστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά στοιχεία του θύματος για να πραγματοποιήσουν δάνεια, να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες ή να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά ή οικονομικά δεδομένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά χρέη, κλοπή ταυτότητας και άλλα προβλήματα.
Ως τελικός χρήστης, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αυτή την απειλή είναι να αποφεύγετε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς, ώστε αν ένας χάκερ κλέψει τον κωδικό πρόσβασης σας για μια υπηρεσία, να μην μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να παραβιάσει κάποια άλλη υπηρεσία.
Για παρόμοιους λόγους, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που διαμορφώνετε τις ερωτήσεις ανάκτησης κωδικού πρόσβασης, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες ζημιές (αν δεν θυμάστε τις απαντήσεις ή αν είναι πάρα πολύ εύκολες) παρά καλό.
Εν τω μεταξύ, αν είστε επιχείρηση και είστε υπεύθυνη για την επίβλεψη δεδομένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κλοπή ταυτότητας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κλοπής ταυτότητας αντισταθμίζοντας την ανάγκη να συλλέξετε περιττές προσωπικές πληροφορίες.
Μπορείτε επίσης να διανείμετε τα δεδομένα σας σε πολλαπλά αποθηκευτικά μέρη, ώστε μια παραβίαση ενός συνόλου δεδομένων να μην παρέχει στους επιτιθέμενους πλήρεις πληροφορίες λογαριασμού.
Και θα πρέπει να σχεδιάσετε στρατηγικές και πολιτικές διατήρησης δεδομένων. Πρέπει να αποθηκεύετε δεδομένα για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται και μόνο όσο χρειάζεται (και να βεβαιωθείτε ότι πληροίτε τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σε αυτό το θέμα), αλλά αποφύγετε να τα κρατάτε περισσότερο από το απαραίτητο, επειδή η μη απαραίτητη αποθήκευση δεδομένων είναι ένα σφάλμα ασφαλείας.
Κλοπή υποδομής – Infrastructure theft - Γιατί οι χάκερ κλέβουν δεδομένα;
Οι διακομιστές και οι συστοιχίες αποθήκευσης δεδομένων έχουν συνήθως μεγάλο κόστος. Ορισμένοι χάκερ θέλουν να παραβιάσουν τα συστήματά σας για να αποθηκεύσουν δεδομένα και να φιλοξενήσουν εφαρμογές στην υποδομή σας, αντί να πληρώσουν για τη δική τους.
Με αυτό το τρόπο όλες οι παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται δείχνουν ως υπαίτιο εσάς και όχι τον εκάστοτε χάκερ, δημιουργώντας πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι μπορείτε να φανταστείτε.
Ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο αυτού του τύπου επίθεσης είναι να αποφύγετε την έκθεση της εσωτερικής σας υποδομής στο διαδίκτυο, εκτός εάν είναι απαραίτητο. Εάν οι χάκερ δεν μπορούν να δουν την εσωτερική σας υποδομή, είναι λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο.
Απλώς επειδή μπορούν - Just because they can (Ναι, είναι και αυτός ένας λόγος)
Δυστυχώς, ορισμένοι επιτιθέμενοι θέλουν να κλέψουν τα δεδομένα σας απλώς για να αποδείξουν ότι μπορούν. Δεν παρακινούνται από κέρδος χρημάτων, πρόσβαση σε δωρεάν πόρους ή τη δυνατότητα κλοπής ταυτοτήτων των χρηστών.
Απλώς θέλουν να αποδείξουν στον εαυτό τους – και ίσως σε κάποιους φίλους τους χάκερ – ότι μπορούν να σπάσουν τις άμυνές σας.
Άλλες φορές είναι ο μοναδικός τρόπος να ενταχθούν σε μία μεγαλύτερη και καλύτερη ομάδα χάκερ, η “δοκιμασία ικανοτήτων”, η απόδειξη ότι είναι ικανοί να καταφέρουν μία παραβίαση.
Όσο μεγαλύτερη είναι η φήμη της εταιρείας σας, τόσο πιο δελεαστικό είναι για τους επιτιθέμενους να δείξει ότι νίκησαν τα μέτρα ασφαλείας σας.
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος τρόπος να ανταποκριθείτε σε αυτούς τους τύπους επιτιθεμένων. Απλώς πρέπει να ακολουθείτε τις γενικές πρακτικές ασφάλειας δεδομένων. Παρακολουθήστε συχνά τα συστήματά σας για σημάδια επίθεσης, σφραγίστε τον έλεγχο πρόσβασης όσο καλύτερα μπορείτε και αποφύγετε περιττές ανοικτές υπηρεσίες στο διαδίκτυο.
Συμπερασματικά στην ερώτηση, γιατί οι χάκερ κλέβουν δεδομένα; Η απάντηση είναι απλή, οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σας για διάφορους κακόβουλους σκοπούς. Είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας από τους χάκερ, χρησιμοποιώντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διπλή επαλήθευση και ενημερώσεις ασφαλείας.