Μερικές σημαντικές διαφορές Windows 10 με Windows 11 εντοπίσαμε μετά από χρήση και καθώς δοκιμάζαμε τα Windows 11. Γνωρίζουμε ότι τα Windows 10 είναι ένα σίγουρα αξιόλογο και αρκετά δοκιμασμένο λειτουργικό σύστημα, αλλά τι γίνεται με τα Windows 11;
Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2021, τα Windows 11 προκάλεσαν επαίνους από ορισμένους και οργή από άλλους για τη νέα σχεδίαση και τις δυνατότητες τους.
Μια από τις πιο σημαντικές διαφορές Windows 10 με Windows 11 είναι το ότι η Microsoft παρέκκλινε από το περιβάλλον χρήστη των Windows 10 και προχώρησε σε ένα απλοποιημένο, απλούστερο περιβάλλον χρήσης στα Windows 11 που μοιάζει πολύ με το macOS της Apple.
Για ορισμένους, το νέο περιβάλλον χρήσης ήταν εκπληκτικά πολύ απλό και δυστυχώς πιο δύσκολο στην πλοήγηση από το περιβάλλον χρήσης των Windows 10. Βέβαια, χάρη στις πολλαπλές ενημερώσεις σχεδιασμού και απόδοσης από το 2021 και μετά, τα Windows 11 γίνονται ένα αξιόλογο και ολοκληρωμένο λογισμικό.
Είτε το αγαπάτε είτε το μισείτε (ή σας αρέσει να το μισείτε), το τρέχον λειτουργικό σύστημα της Microsoft, Windows 11, προσφέρει αρκετές αναβαθμίσεις σε σχέση με τα Windows 10.
Διαφορές Windows 10 με Windows 11 - Απόδοση
Μια ακόμη από τις διαφορές Windows 10 με Windows 11 είναι η απόδοση, ενώ και τα δύο λειτουργικά συστήματα έχουν σχετικά καλή απόδοση, τα Windows 11 έχουν μερικές αναβαθμίσεις απόδοσης που το βάζουν μπροστά από τα Windows 10.
Η απόδοση του υπολογιστή σας υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα και τον τύπο της μνήμης RAM όπως και την CPU του, αλλά και το λειτουργικό σύστημα μπορεί επίσης να παίξει βασικό ρόλο.
Τα Windows 11 κατευθύνουν τη χρήση RAM και CPU προς το παράθυρο της εφαρμογής στο οποίο εργάζεστε ενεργά, αντί να κατανέμει ομοιόμορφα την ισχύ απόδοσης μεταξύ κάθε ανοιχτού παραθύρου, π.χ., η μπαταρία ενός φορητού υπολογιστή θα διαρκέσει περισσότερο όταν εκτελείτε Windows 11 αντί για Windows 10.
Από την αρχική κυκλοφορία των Windows 11, η Microsoft έχει επίσης παρουσιάσει μερικές σημαντικές ενημερώσεις για να αυξήσει περαιτέρω την απόδοση.
Μια από τις ενημερώσεις αύξησε τις ταχύτητες του SSD, ενώ μια άλλη κατέστησε δυνατή την αποθήκευση ορισμένων δεδομένων στη μνήμη RAM ενώ ο υπολογιστής σας ήταν σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, γεγονός που έκανε τη διαδικασία έναρξης και αφύπνισης πιο γρήγορη.
Διαφορές Windows 10 με Windows 11 - Πολυδιεργασία (Multitasking)
Εκτός από τις διαφορές Windows 10 με Windows 11 στην απόδοση, τα Windows 11 κάνουν την εκτέλεση πολλών διεργασιών παιχνιδάκι με Snap Layouts, Virtual Desktops και μια ευκολότερη εμπειρία όταν μεταβαίνετε από μια εγκατάσταση πολλαπλών οθονών μόνο στον φορητό υπολογιστή σας. Μπορείτε να διαμορφώσετε παράθυρα βέβαια και στα Windows 10 σύροντάς τα στο πλάι ή στη γωνία της οθόνης σας, αλλά τα Windows 11 προσφέρουν βελτιωμένη λειτουργία.
Στα Windows 11, υπάρχουν περισσότερες διαμορφώσεις Snap Layout για να διαλέξετε ώστε να εργαστείτε σε μεγαλύτερες οθόνες και μπορείτε να τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το εικονίδιο μεγιστοποίησης για να κάνετε γρήγορα επιλογή σε μερικές προτεινόμενες επιλογές Snap Layout. Μαζί με τα ενημερωμένα Snap Layouts, τα Windows 11 διευκολύνουν τη χρήση πολλαπλών οθονών και για τους χρήστες φορητών υπολογιστών.
Π.χ. όταν αποσυνδέετε έναν συνδεδεμένο φορητό υπολογιστή (με πολλαπλές οθόνες) χρησιμοποιώντας τα Windows 11, το λειτουργικό σύστημα θα μεταφέρει αυτόματα τα παράθυρα από την δεύτερη οθόνη σας και θα τα ελαχιστοποιήσει στον φορητό υπολογιστή σας. Όταν επανασυνδέσετε τον φορητό υπολογιστή σας, θα επιστρέψει τα παράθυρα στην δεύτερη οθόνη όπως ήταν πριν.
Ενώ τα Snap Layouts και η πιο ομαλή εμπειρία είναι κορυφαίες λειτουργίες πολλαπλών εργασιών, η βελτιωμένη υποστήριξη εικονικής επιφάνειας εργασίας στα Windows 11 είναι ακόμη καλύτερη.
Η υποστήριξη της εικονικής επιφάνειας εργασίας σάς επιτρέπει να ρυθμίζετε γρήγορα πολλαπλούς επιτραπέζιους υπολογιστές για διαφορετικές χρήσεις, όπως εργασία, σχολείο ή προσωπικά χόμπι και είναι πολύ εύκολο να κάνετε εναλλαγή μεταξύ τους χρησιμοποιώντας το εικονίδιο προβολή εργασιών στη γραμμή εργασιών.
Τα Windows 10 επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν επίσης πολλαπλές εικονικές επιφάνειες εργασίας, αλλά η χρήση αυτής της δυνατότητας στα Windows 10 είναι πιο δύσκολη και όχι τόσο ομαλή.
Διαφορές Windows 10 με Windows 11 - Microsoft Copilot
Εάν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιείτε τη τεχνητή νοημοσύνη για να σας βοηθήσει να συνοψίσετε έγγραφα, να ξαναγράψετε προτάσεις ή να εκτελέσετε απλές ή σύνθετες εργασίες στον υπολογιστή σας, ίσως θελήσετε να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 11 μόνο και μόνο για το Microsoft Copilot.
Αρχικά, το Copilot είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει μόνο στα Windows 11, η Microsoft όμως άλλαξε τα σχέδιά της και πλέον το Copilot είναι διαθέσιμο και σε έκδοση προεπισκόπησης για επιλεγμένες συσκευές Windows 10, με περιορισμένη λειτουργικότητα και συγκεκριμένες απαιτήσεις συστήματος.
Σύμφωνα με τη Microsoft, το Copilot στα Windows 10, δεν είναι σε θέση να εκτελέσει κοινές εργασίες των Windows, όπως αλλαγή ρυθμίσεων ή εκκίνηση προγραμμάτων αντιμετώπισης προβλημάτων.
Η αναβάθμιση σε Windows 11 είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε την πλήρη εμπειρία Copilot αυτή τη στιγμή. Είναι πιθανό ότι η Microsoft θα μπορούσε να φέρει επιπλέον δυνατότητες Copilot στα Windows 10 στο μέλλον, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η υποστήριξη για τα Windows 10 πρόκειται να λήξει το 2025, δεν είναι και τόσο πιθανό.
Διαφορές Windows 10 με Windows 11 - Εφαρμογές Android
Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές Windows 10 και Windows 11 είναι η δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών Android εγγενώς στον υπολογιστή σας.
Τόσο τα Windows 10 όσο και τα Windows 11 διαθέτουν ένα Microsoft Store για λήψη εφαρμογών (και είναι δυνατή η λήψη εφαρμογών Android στα Windows 10 με έναν εξομοιωτή ή ξεχωριστή εφαρμογή), αλλά μόνο τα Windows 11 έχουν εγγενή ενσωμάτωση εφαρμογών Android μέσω του Appstore της Amazon.
Υπάρχει επίσης υποστήριξη για περισσότερους τύπους εφαρμογών στα Windows 11, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών .NET, PWA και Win32.
Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε εκδόσεις εφαρμογών Android του Spotify, του Firefox, του Epic Games Store και άλλων. Ορισμένες εφαρμογές προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στα Windows 11, όπως η εφαρμογή Microsoft Teams και οι λειτουργίες θαμπώματος φόντου ή αυτόματου πλαισίου.
Διαφορές Windows 10 με Windows 11 - Σχεδίαση και περιβάλλον χρήσης
Μία από τις διαφορές Windows 10 με Windows 11 είναι η οπτική εμφάνιση και το περιβάλλον χρήσης.
Ορισμένοι βλέπουν αυτή τη νέα εμφάνιση των Windows 11, ως μια αρκετά βελτιωμένη αναβάθμιση, ενώ άλλοι τη βλέπουν ως μια περιττή υποβάθμιση που μοιάζει με Mac.
Το νέο περιβάλλον χρήστη στα Windows 11 διαθέτει στρογγυλεμένες γωνίες, κεντραρισμένη γραμμή εργασιών, επανασχεδιασμένο μενού έναρξης και διαφανή στοιχεία. Επίσης, η νέα κεντρικά ευθυγραμμισμένη θέση της γραμμής εργασιών και του μενού “Έναρξη” στα Windows 11 είναι ίσως μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλαγές στο σχεδιασμό. Ευτυχώς όμως, μπορείτε να μετακινήσετε τη γραμμή εργασιών και το μενού “Έναρξη” πίσω προς τα αριστερά, εάν δεν σας αρέσει η νέα της θέση.
Εκτός από την αμφιλεγόμενη αλλαγή θέσης του, το μενού “Έναρξη” έλαβε μια οπτική αναβάθμιση στα Windows 11, καταργώντας τα ζωντανά πλακίδια και εμφανίζοντας μόνο μια στατική λίστα εφαρμογών και προτεινόμενων εγγράφων που ανοίξατε πρόσφατα, το μενού “Έναρξη” φαίνεται πιο απλοϊκό και πιο εύκολο στην πλοήγηση.
Τα Windows 11 διαθέτουν επίσης νέα γραφικά στοιχεία με βελτιωμένα χειριστήρια που διευκολύνουν την οργάνωση και προβολή τους.
Διαφορές Windows 10 με Windows 11 - Επίλογος
Κλείνοντας και αναφέροντας κάποιες από τις διαφορές Windows 10 με Windows 11 φαίνεται πως ενώ μπορεί τα Windows 11 να μην έχουν την άνετη εμφάνιση και την αίσθηση των Windows 10, αλλά αντικειμενικά, δεν υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στην αναβάθμιση από το ένα λειτουργικό σύστημα στο άλλο.
Για τους χρήστες που χρησιμοποιούν τακτικά τον υπολογιστή τους θα χρειαστεί μόνο μερικές ημέρες ώστε να συνηθίσουν τη νέα σχεδίαση και τις νέες δυνατότητες των Windows 11. Επιπλέον, η Microsoft σχεδιάζει να τερματίσει την υποστήριξη για τα Windows 10 τον Οκτώβριο του 2025, οπότε θα σας ζητηθεί να κάνετε αναβάθμιση για ενημερώσεις ασφάλειας και απόδοσης και διορθώσεις σφαλμάτων.
Βέβαια, σε περίπτωση που δοκιμάσετε τα Windows 11 και δεν σας αρέσουν καθόλου, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να κάνετε τα Windows 11 να μοιάζουν περισσότερο με τα Windows 10 ή και ακόμα να γυρίσετε στα Windows 10, αν δεν γνωρίζετε πως, απλώς καλέστε την τεχνική υποστήριξη σας.